Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ας μην ασελγούμε στις παραδόσεις των αρχαίων

Μυρμηδόνες ζητούν και ψάχνουν τα τσαντάκια θεατή στην Ολυμπία
Μαθαίνουμε από το in.gr πως έγιναν συλλήψεις μελών συνδέσμων για κατοχή Μολότοφ, στιλέτων, λοστών και λοιπών αθλητικών εξαρτημάτων.

Ως πότε έλληνες θα ανεχόμαστε αυτή την κατάφωρη απαξίωση αρχαίων εθίμων;

Ας ενημερώσουμε τους υπεύθυνους-ανεύθυνους πως ακόμα και στην αρχαία ελλάδα οι ρίψεις αντικειμένων ήταν κάτι το συνηθισμένο. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Αριστείδης ο Δίκαιος είχε συλληφθεί πολλές φορές να πετάει κουκουνάρες σε αγώνες δισκοβολίας και άλματος (δεν υπήρχαν τότε αναπτήρες). Οι ρίψεις αντικειμένων ήταν τόσο δημοφιλείς που έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια επίσημα αθλήματα. (Ακόντιο, Σφαίρα και Σφύρα). Τα Παναθήναια είχαν διακοπεί 5 φορές εξαιτίας επεισοδίων. Και το ξύλο που έπεφτε στους Ολυμπιακούς  αγώνες μεταξύ θεατών αλά και αθλητών ήταν κάτι το συνηθισμένο. Τα επεισόδια ήταν σε κάποιες εποχές τόσο εκτεταμένα, που ο Ξενοφώντας αναφέρει με βεβαιότητα πως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 554 π.Χ οι Μυρμηδόνες είχαν αναλάβει security για την φύλαξη των αγώνων. Μεταγενέστερα και κατά την βυζαντινή περίοδο, οι οπαδοί-φίλαθλοι των αρματοδρομιών πετούσαν πήλινα δοχεία γεμάτα με εύφλεκτο υλικό. Το υγρό αυτό έγινε αργότερα γνωστό και ως υγρό πυρ, που εσφαλμένα εικάζεται πως δημιουργήθηκε για πολιορκίες και μάχες.

Αν δεν σέβεστε τα φιλαθλητικά σωματεία που υποστηρίζουν τις ομάδες τους, σεβαστείτε τουλάχιστον τους αρχαίους πρόγονούς μας.

Ζήτω οι αρχαίες παραδόσεις, ζήτω οι μαχητές της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: